İçerik Nedir? Dijital İçeriğin Tanımı

içerik nedir dijital içeriğin tanımı

İçerik; dolaylı bir pazarlama aracıdır. İçerik Nedir? Dijital İçeriğin Tanımı nasıl yapılır sorunu ile karşı karşıya kaldığımızda nihai bir rehbere ihtiyaç duyarız. Tabii ki önce temellendirmek gerek. O halde içeriğin tarihine inelim: Pazarlama tarihinde içerik pazarlamasının nerede başladığını tespit etmek istediğimizde zaman bizi 1895’e götürüyor gibi görünse de biraz daha geriye gitmemiz gerekiyor.

İçeriğin Tarihçesi

Dr. Oetker markasının ‘’Backin’’ kabartma tozlarının arkasına kısa tarifler yazarak tüketiciye sunması pazarlama kapsamında içerik değerlendirmesinin kapısın aralayan ilk eylem. Tarihi buradan sonra 1895’e çevirebiliyoruz.

John Deere- The Furrow

1895 ‘te bizi John Deere tarafından çıkarılan The Furrow isimli tüketici dergisi karşılıyor. Bu dergi tüketicilere bilgi veriyor yönlendiriyor. Aslında tüketimin nabzını tüketici tarafına geçerek tutuyor ve bugün 40 ülkede aktif olarak basımı devam ediyor.

İçerik pazarlamasının işe yaradığını gören markalar -ki tüm tarih boyunca işe yarayan içeriğin bu kadar geç keşfedilmesi bize göre ilginç olan taraf- bu alanda çalışmalara hız kazandırıyor.

The Michelin Guides

1900 yılında Michelin, “The Michelin Guides” adında kırmızı bir rehber çıkarıyor. 400 sayfalık hacimli bir çalışma olan bu rehber, sürücülerin yol deneyimlerini arttırmayı hedeflemişti ve bunun için de gerekeni yapmıştı. Nerede konaklanır, nerede mola verilir, bakım ve destek için ne yapılır gibi sürücüye hitap eden bu rehber zamanla ikonikleşti ve içerik pazarlaması üzerine düşen marka değerini arttırma görevini yerine getirdi.

Jell-O

1904 yılına geldiğimizde Jell-O markası bedava bir yemek kitabı çıkardı. Kitap bedavaydı ama geri dönüşümü oldukça etkileyiciydi. Marka bu bedava tarif kitabıyla sadece 2 yıl içinde 1 milyon doların üzerinde satış gerçekleştirdi.

P&G- Sabun Operası

1930’lara kadar içerik pazarlamasında bir durgunluk hüküm sürerken P&G ‘’Sabun Operası’’ ile 1930 ‘un parlayan yıldızı oldu. Radyo pembe dizisi sayesinde marka bilinirliği katlandı ve büyüdü.

Süreçler çok hızlı ilerlemese bile temelleri sağlam atılan içerikler bugün bile markanın elçiliğini yapmaya devam ediyor.

Teknolojik Gelişmelere Bağlı İçerik Pazarlaması

1950’lere baktığımızda ise daha hızlı bir gelişim görüyoruz. Dergi ve televizyon hayatlarımıza giriyor ve spesifik içerik pazarlaması bir standart olarak algılanmaya başlıyor.

Çizgi romanlar, eğlenceli kampanyalar, çizgi filmler ve rehber içerikler derken markaların standartları arasına isimsiz bir kahraman olarak sızan içerik pazarlamasının önemsizleştirilmesi gibi bir sorunla karşı karşıya kalması 2001’e kadar devam etti.

2001 İçerik Pazarlamasının Yeniden Doğuşu- Kavramsal Netlik

2001 ‘de bir kahraman ilk defa içerik pazarlaması kavramını kullandı ve evet aslında yapılan çalışmaların adı da böylece konulmuş oldu.

İşte içerik, tarihçesiyle birlikte; bilinmek, akılda kalmak ve hep hatırlanmak için yaptığımız eylemler bütünüdür.

Şekli değişir ama amacı asla değişmez. İçerik unutulmazlık kapısıdır. Siz çalışmıyorken de çalışan marka kahramanıdır. Destanların dilden dile dolaşmasını sağlayan o yapıcı güçtür.

Hikayedir ve iyi hissetmektir.

Bir diğer başlığını açmadan hemen önce bu harika sunuş için kendimizi tebrik edip devam ediyoruz.

Dijital İçerik Nedir?

Dijital içeriğin ne olduğunu tanımlamak için yeniden kahramanlık savaşına girsek de aslında geleneksel içeriğin dijital kanallara sayılmasıdır. Ne kadar kanal yaratılırsa o kadar dijital içerik türü ortaya çıkacaktır. Nitekim; Youtube, Instagram, Tiktok, Web Siteleri, Pazaryerleri derken oldukça kalabalık bir dijital içerik alanımız olduğunu görebiliyoruz.

Her içerik bir diğerinden farklı inşa edildiğinden bu dallara ayrılma özelleşme kimseyi korkutmamalı. Dijital içerik türlerini tespit ederken oldukça faydalı olacak bir tablodan destek alabiliriz.

 

Dijital İçerik Türleri Sınıflandırma Kriterleri

 

İçeriğe İlişkin Kriter Açıklama
  • İçeriğin medya türüne göre
Yazı

Ses

Görüntü

Hareketli görüntü

  • İçeriğin ücretli olma durumuna göre
Ücretli

Ücretsiz

Sıradan kullanıcılar tarafından üretilen içerik (USG)

Profesyonel dijital içerik üreticileri

Topluluk (wikipedia vb.) içerik üreticileri

Yapay zekâ uygulamaları (robot gazetecilik vb.) tarafından üretilen içerik

  • İçeriğin yer aldığı ortama göre
Sosyal ağlar

Web siteleri

Bloglar

Forumlar

E-postalar

  • İçeriğin reklam olma durumuna göre
Reklam (fenomenler tarafından yapılan reklamlar da dahil)

Reklam olmayan

  • İçeriğin ulaşacağı hedef kitleye göre
Sıradan kullanıcılar

Belli bir hedef kitle (müşteriler, seçmenler, taraftarlar vb.)

  • İçeriğin etkileşim alma durumuna göre
Etkileşimli içerik (beğeni, yorum sayısı vb.)

Etkileşimi sınırlı içerik (kurum web siteleri vb.)

  • İçeriğin oluşturuluş amacına göre
Bilgi amaçlı

Eğlence amaçlı

Pazarlama amaçlı

Etkileşim amaçlı

İfşa amaçlı

  • İçeriğin konumlandığı araca göre
Mobil araçlar için (akıllı telefon, tablet vb.)

Mobil olmayan araçlar için (masaüstü bilgisayar vb.)

  • İçeriğin yayılma hızına göre
Viral içerik (TT olan vb.)

Viral olmayan içerik

  • İçeriğin üretim yöntemine göre
Doğal üretim

Remiks pratikleri ile üretim

  • İçeriğin nesnel/öznel olma durumuna göre
Objektif içerikler (haber vb.)

Sübjektif içerikler (kişisel görüş, duygu vb. içeren)

  • İçeriğin yanlışlığına göre
Dezenformasyon (troller vb. tarafından) içerikler

Mezenformasyon içerikler

  • İçeriğin analize uygunluğuna göre
Yapılandırılmış içerik

Yarı yapılandırılmış içerik

Yapılandırılmamış içerik

  • İçeriğin istenmeme durumuna göre
Sessize alınan içerikler

Engellenen içerikler

Şikâyet edilen içerikler

 

 

Dijital içerik tanımını sınıflandırarak yapmak çok kolaydır. Elbette konu üzerine merak edilen metin yazarı kimdir, içerik yazarı kimdir tartışması da gündemlerimizden biri.

Bu kavramlar bugün yine pazarlama ve bilginin iç içe olması nedeniyle birbirine çok fazla bütünleşmiş bir sistemde inceleniyor.

Fakat içinizi rahatlatacak ve online içerik üreticisi kimdir sorusunun cevabını bulmanıza yardım edecek bir yazı hazırladık.

Diğer okuma bölümünde mutlaka görüşelim.

 

Son Gönderiler

Kitle Toplumu Teorisi Nedir?

Kitle toplumu teorisi, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Ve özellikle medyanın toplum üzerindeki etkilerini inceleyen bir iletişim teorisi çerçevesidir. Bu

Bize Ulaşın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?