SEO Odaklı İçerik Nasıl Hazırlanır?

SEO Odaklı İçerik Nasıl Hazırlanır?

Web sitelerinin vazgeçilmez ihtiyacı olan SEO odaklı içerik ve metinlerin nasıl hazırlandığı hakkında onlarca şehir efsanesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu şehir efsaneleri ajans ajans dolaşıp akabinde halkın arasına yayılıyor ve asla bir orta nokta bulunamıyor. Oldukça basit ve anlaşılır tekniklerle açıklayalım.

SEO Nedir?

Bir metnin odağını başka bir beceri ve eyleme dönüştürürken öncelikle o işin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Seo ‘’Search Engine Optimizition’’ açılımının kısaltmasıdır türünde binlerce metin okumuş olabilirsiniz. Ancak bir açılımın kısaltmasından çok daha fazlası var.

SEO, algoritmanın ve yapay zekanın beklentilerini karşılayan kullanıcı odaklı dijital alanlar oluşturmaktır. Bu eylem web siteleri ve yanı sıra sosyal medya hesapları için uygulanabilir. Bloglarınız, kurumsal siteleriniz ve bununla birlikte Instagram hesabınız! Tüm platformlarda uygulaması yapılan SEO, bir uyumlama sürecidir. Var olan sistemi algoritmanın dinamiklerine göre teknik işlemlerle uyumlarsınız.

Böylece daha kullanıcı odaklı, kolay kullanılabilen hızlı ve dinamik bir yapı elde edersiniz. İnşa edilen bu yapının içinde neler olduğunu algoritmaya beyan etmek için devreye SEO odaklı içerikler girer.

SEO Odaklı İçerik Nedir?

SEO Odaklı İçerik Nedir

 

SEO odaklı içeriğin amacı çalışma yapılan alt yapıda neler olduğunu algoritmaya göstermektir. Bilgi vermek ve kullanıcıyı platforma çekmek için kullanılır. Bu yüzden okunabilir,  anlaşılabilir ve açık olması beklenir.

Amaca hizmet eden SEO odaklı içerikler, matematik ve üretimin yapıldığı dil ile hazırlanır. Gramer hatasına dahi tahammülü olmayan bir sistemden bahsettiğimizin altını çizerek bu bilgiyi aktarıyoruz.

Bir İçeriğin SEO Uyumlu Olmasını Nasıl Sağlarız?

İçeriği SEO uyumlu hale getirmek, içeriği doğru hazırlamakla başlar. Tamamı bir metni kurgularken gerekli olan bilgiler ise şu şekildedir;

  • Doğru başlık seçimi
  • Giriş
  • Gelişme
  • Sonuç
  • Paragraflar arası bağlantı
  • Konu ile ilişkilendirilebilirlik
  • Yeterli miktarda alt başlık kullanımı
  • Odak anahtar kelime dağılımı
  • Özgün cümleler
  • Anlamlı bütünlük

Yukarıda saydığımız maddelerin büyük bir bölümü,  lise edebiyat derslerinin kompozisyon çalışması yapılan kısımlarında hemen hepimizin edindiği bilgilerden ibarettir.

Alt başlıklar, odak anahtar kelime maddeleri sadece biraz yabancı gelebilir fakat yine bilmediğimiz görmediğimiz bir konu olmadığını belirtelim.

Başlığı ve ara durakları olmayan bir metni kim okumak ister? Bu sorunun cevabı kocaman bir kimse olduğundan aslında hepimiz tüm maddelere aşinayız diyebiliriz.

Yine de tüm unsurları detaylıca açıklayalım:

SEO Odaklı İçerik Oluştururken Doğru Başlık Seçimi

SEO Odaklı İçerik Oluştururken Doğru Başlık Seçimi

 

SEO odaklı içerik oluştururken yapılacak ilk ve en önemli şey başlık seçimidir. Bir başlığınız olmadan ne hakkında yazacağınızı asla bilemezsiniz. Başlıkları seçerken yine algoritmadan yararlanmak sıralamaların sizin lehinize işlemesini sağlayacaktır.

Hangi arama motoru için üretim sağlayacaksanız o arama motorunu açın ve konunuzla ilgili arama yapın. Size belli başlık önerileri verecek olan arama motoru aslında şunu söyler “kullanıcılar bu konuyu daha önce bu kalıplarla arattı, bunları kullanırsan seni daha kolay bulurlar”.

Çiçek yetiştiriciliği ile ilgili bir konu yazdığımızı var sayalım.

Google aramasında karşımıza çıkan ana kelime öbekleri şu şekildedir:

  • Evde çiçek yetiştiriciliği
  • En karlı çiçek yetiştiriciliği
  • Sera çiçek yetiştiriciliği
  • Saksı çiçek yetiştiriciliği
  • Çiçek serası kurmak istiyorum
  • Çiçek yetiştiriciliği kursu
  • Alma garantili çiçek yetiştiriciliği
  • Bitki çiçek yetiştiriciliği kazanımlar

Bu sonuçtan çıkarımımız şu olmalıdır; insanlar evde çiçek yetiştiriciliğini ve çiçek yetiştiriciliği ile elde edebilecekleri kazancı merak ediyor. Başlığımızı ve ara başlıklarımızı kolaylıkla belirlememizi sağlayan bu kısa araştırma metinimizin şekillenmesini sağladı bile. Elde ettiğimiz veri ile ilk taslağımızı hazırlayalım.

Ana Başlık: Çiçek Yetiştiriciliği Nedir?

Alt Başlıklar:

  • Çiçek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
  • Evde Çiçek Yetiştiriciliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  • Sera Çiçek Yetiştiriciliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  • En Karlı Çiçek Yetiştiriciliği Yöntemi Nedir?
  • Çiçek Serası Kurmak İstiyorum Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
  • Çiçek Yetiştiriciliği ile Kazanç Elde Etmek İsteyenlere Tavsiyeler

Sadece ana başlığı belirlemek ve belirlenen başlığın devamında kullanıcıları gözlemlemek bize aslında metnin çok büyük bir bölümünü hazırlayacak bilgiyi verir.

Başlıkların düzenlenmesinde mutlaka hiyerarşik bir düzenden yararlanılmalıdır. Tümden gelim ya da tüme varım yöntemlerinin tercih edilmesi bilgiye götüren yolun sağlıklı bir şekilde inşa edilmesini sağlar. Konunun tam ortasından girip  nerede sonlandığını bilmediğiniz bir akış  kullanıcının kafasını  karıştırır.

Bu yüzden SEO odaklı içerik yazarken hiyerarşik düzenleme çok önemlidir.

Metne Giriş

Metni oluşturmak için attığımız ilk adım doğru başlık seçimi, yolu neredeyse çok kolay bir hale getirdi. Taslağımızı doğru kurguladığımızda her şey çok kolay bir şekilde ilerliyor. Şimdi metnimizi kurgulayalım:

SEO odaklı içerik hazırlarken veya herhangi bir içerik hazırlarken bahsedeceğiniz, açıklayacağınız konunun ilk bilgisini giriş paragrafında vermeniz gerekir.

Örneğin;

“Size anlattığım gibi bu konuda çalışacağız” bir giriş cümlesi değildir.

“Bugün sizlerle çiçek yetiştiriciliği nasıl yapılır konusunu tüm alt başlıkları ile detaylı bir şekilde değerlendireceğiz’’ cümlesi bir giriş cümlesidir.

Seçtiğimiz başlıkla uyumlu bir giriş cümlesi kurduğumuzda ve odağımız olan çiçek yetiştiriciliği kelime öbeğini de ilk cümlemizde geçirdiğimizde kullanıcı ve algoritma neden bahsettiğimizi kolaylıkla anlar.

Giriş paragrafı ile ilgili birkaç tüyo verelim.

  • Asla çok uzun olmaz,
  • Konu bilgisini verir ve konuya yönlendirir,
  • Okumaya devam etmeyi sağlar.

Çiçekleri anlatacağınız bir yazıda kelebeklerin etkileyici kanatlarından ve polenleme işleminden uzun uzun bahsederseniz ne yazık ki okuyucuyu kaybedersiniz.

Her giriş paragrafı bugün size x konusu hakkında bilgi vereceğiz diye başlayamaz. Kelime cambazlığı yapmanız gerekir.

Kelime sayısı olarak baktığımızda giriş paragrafının 100-150 kelime olarak tasarlanması idealdir.

Gelişme

İşte metnin can alıcı kısmı tüm bilginin verildiği, okuyucuyu sıkmaması elzem olan bölüm.

Burada odaktan kaybolmadan bilgi aktarımı yapılmalı,  boşluk doldurma cümlelerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Örneğimizde belirlediğimiz 4 ara başlık gelişmeleri vereceğimiz noktadır. Tekrar bakalım:

  1. Evde Çiçek Yetiştiriciliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  2. Sera Çiçek Yetiştiriciliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  3. En Karlı Çiçek Yetiştiriciliği Yöntemi Nedir?
  4. Çiçek Serası Kurmak İstiyorum Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

İşte bu dört ara başlık, tüm bilgiyi aktaracağınız yerdir.  Yine başlıklar arasında çok uzun hikayeler yazmadan ilerlediğinizde yazının akışkan ve kolay okunabilir olmasını sağlarsınız.

Sonuç

Sonuç bölümünde artık insanlara verdiğimiz tüm bilgileri derler toplar ve konuyu nihayete erdiririz.

Bizim seçtiğimiz tavsiye bölümü bunun için çok idealdir.

Çiçek yetiştiriciliğinin tüm detaylarını verdikten sonra, avantaj ve dezavantaj bölümlerini de verip eğer yönlendirmek istediğimiz bir satış ya da farklı bir alan varsa yönlendirmesini sağlayarak konuyu tamamlayabiliriz.

Örneğin; çiçek yetiştiriciliği hakkında uygulamalı bilgilerin olduğu youtube kanalımızı ziyaret ederek daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ya da merak ettiklerinizi bize iletişim formu üzerinden sorabilirsiniz.

Bir sonraki konumuz için başlık önermek isterseniz yorumlara yazarak bir sonraki konu başlığını siz seçebilirsiniz.

Gibi…

Paragraflar Arası Bağlantı

Metni kazasız belasız tamamladık fakat son kontrol noktasında yapmamız gereken bir noktamız var. Paragraflarımız gerçekten birbiri ile bağlantılı mı?

Konu akıp giderken birden pat diye başka bir konuya geçiş sağladık mı?

Bu bölümü son okumanızı yaparken görüp düzenleyebilirsiniz.

Konu ile İlişkilendirilebilirlik

Bir web sitesine sadece bir tane yazı yazsanız ve tek bir metinle sonsuza kadar mutlu yaşasanız bu ilişkilendirme noktasına hiç ihtiyacınız olmaz. Fakat akıp giden dijital dünya asla tek bir işle yetinmez. Bu yüzden yönlendirmeleri destekleyecek ilişkilendirmeler yapmalısınız.

Anahtar kelimelerimize dönelim. Analizden elde ettiğimiz başlıklardan biri şu şekildeydi ‘’çiçek yetiştiriciliği kursu’’ değerlendireceğimiz bir yazıyı kaleme alacağımızı ön görerek bu cümleyi de metnin içinde geçirebilmemiz gerekiyor.

Sonuç bölümünde değerlendirilebilir tüyolardan biri olarak dikkate alabilirsiniz.

Odak Anahtar Kelime Dağılımı

Odak Anahtar Kelime Dağılımı

 

Başlığınızın aslında odak anahtar kelimenizi içerdiğini biliyor musunuz?

Yani tüm işlemleri esasında ilk adımda gerçekleştiriyorsunuz. Konu sadece açmaya ve anlamlandırmaya dayalı yeteneğinize kalıyor sonraki adımlarda.

Odak anahtar kelimemiz örneğimizden gidersek bizim için ‘’çiçek yetiştiriciliği’’ idi. Bu kelime öbeğinin metnin belirli noktalarında anlamlı bir şekilde geçmesi gerekiyor ki algoritma ve kullanıcı ne üzerinde bilgi verdiğimizi unutmasın. SEO odaklı içerik ancak bu şekilde mümkün olur.

Tavsiyemiz yapılan güncellemeler ve algoritma analizlerine göre her metinde  %1 ile % 3 arasında odak anahtar kelime kullanımıdır. Yani odak anahtar kelimenizi 1000 kelimelik bir metinde 10 kere ya da 30 kere geçirmelisiniz.

Daha az ya da daha fazla olması sorun teşkil eder.

Asla önermediğimiz metin biçimi şu şekildedir:

Çiçek yetiştiriciliği çok önemlidir. Çiçek yetiştiriciliği için bilgi isterseniz burada var. Sizler için çiçek yetiştiriciliğini anlattık. Şimdi çiçek yetiştiriciliği detaylarını inceleyelim.

İşte bu büyük bir YANLIŞ!

Kullanıcı açısından teşkil ettiği sorun bir yana algoritma açısından teşkil ettiği sorun bir yana koyulup değerlendirildiğinde her iki denetim kürsüsü için yanlış yapmış oluruz.

İnsanlar yazımızı okurken kendilerini aptal gibi hissetmemeli ve algoritma onu kandırmaya çalıştığımızı düşünmemelidir.

Tavsiyemiz her 80-100 kelimeye anlamsal bütünlük içinde dağıtılmış odak anahtar kelime dağılımıdır.

Aynı cümlede yalnızca bir kere odak anahtar kelime kullanımı yapmanızı da tavsiye ederiz.

Okuyucunun, algoritmanın iyiliği, akıl ve ruh sağlığı için elbette.

Özgün Cümleler

Başkası olma kendin ol böyle çok daha güzelsin!

Şarkıyı bilenleriniz varsa konuyu anladılar bile. Bilmeyenler için SEO odaklı içerik yazarken kendiniz olmanızın önemini hatırlatalım.

Dijital ayak izi, bireylerin dijitalde yaptıkları her adımın sentezinden oluşur. Her kurum her web sitesi ve her birey bir dijital ayak izine sahiptir. Metinlerinizde başkasının ayak izleri olursa size ait olmayan bir çalışmayı ihlal etmiş sayılırsınız.

Fikri ve sınai haklar kanunu gereğince bunu yapmanızı önermiyoruz.

Kendi cümlelerinizi kullanın. Kendi fikrinizi ve bilginizi konuşturun.

SEO Odaklı İçerik Yazarlığında Anlamlı Bütünlük

Buraya kadar geldiğimize göre anlamlı bütünlüğü çoktan anladınız. Hatta şuan bir sonuçlandırma bölümüne yelken açtığımızın da farkındasınız.

Tüm kaidelere uyarak üretim sağladığınızda işiniz anlamlı bütünlüğe sahip olacaktır.

Yine de bu konuda zorlanıyorum diyorsanız Ann Handley’in ‘’Herkes Yazabilir’’ adlı eserini okuyabilir ve gerekli aydınlanmayı bu kitaptan elde edebilirsiniz.

SEO Odaklı İçerik Yazımı İçin Uygun Bir Sonuç

Yukarıda anlattığımız adımların hepsi sizin için; küçük dijital için büyük adımlardır. Uyumlama sürecinin kahramanı olmak için adımları ve blogumuzu sıkı takip etmenizi tavsiye ediyoruz. Konu üzerine takıldığınız,  zorlandığınız herhangi bir nokta olursa lütfen yazın. Seve seve cevaplandırırız.

Dijitalin parlak zihinli kahramanlarına selamlarımız ve sevgilerimizle.

Son Gönderiler

Kitle Toplumu Teorisi Nedir?

Kitle toplumu teorisi, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Ve özellikle medyanın toplum üzerindeki etkilerini inceleyen bir iletişim teorisi çerçevesidir. Bu

Bize Ulaşın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?