Storytelling (Hikâye Anlatıcılığı) ile İçerik Oluşturma

Storytelling (Hikâye Anlatıcılığı) ile İçerik Oluşturma

Herkesin bir hikayesi vardır ve yine aynı şekilde herkes hikâye dinlemeyi sever. Çünkü hikayeler kişi veya kurumları sıradanlıktan çıkartarak özel kılar. Storytelling diğer tabirle hikâye anlatıcılığı bir işletmenin başarısında sürdürebilirlik açısından önemli bir rol oynar. Çünkü günümüzde hedef kitleyle iletişim kurmanın etkili yollarından biridir. Peki; dijital dünyanın gerekliliklerinden biri olan hikâye anlatıcılığı nedir? Marka içeriklerinizi oluştururken nasıl kullanılır?

Hikâye Anlatıcılığı Ne Demek?

Hikâye Anlatıcılığı Ne Demek?

Kurguların hikâyeleştirilerek anlatılması daha fazla akılda kalır. Hikâye anlatıcılığı anlamına gelen storytelling, reklam ve pazarlama sektöründe uzun süredir kullanılan bir tekniktir. Bu teknik firmaların markaları, ürünleri veya hizmetlerini karakter, olay, hareket, engel ve çözüm kavramları kullanılarak hikâyelendirir.

Herhangi bir ürün veya hizmeti hedef kitleye anlatırken gerçeği ve hikâyeyi birlikte kullanmayı hedef alır. Bazı öyküler markaların doğma, gelişme ve ilerleme süreci gibi gerçeklerden oluşur. Bazıları ise yazıyı daha fazla güçlendirmek ve ana mesajı daha iyi iletmek için doğaçlama yoluyla veya süslenerek anlatılır.

Dijital pazarlama tekniklerinde bir ürün veya hizmetin hikâyesinin olması ya da hikayeleştirilerek anlatılması dikkat çekicidir. Bu bakımdan sıradan olanlardan daha fazla zihinde yer ettiğinden dolayı dijital pazarlamada ayrı bir öneme sahiptir. Her markanın hitap ettiği belli bir hedef kitlesi ve elde tutması gerektiği potansiyel müşterileri vardır. Çok nitelikli bir yöntem olan storytelling ile doğru bir şekilde ürünlerini tanıtması, alıcılarının harekete geçmesini sağlar.

Bu teknik alışverişte, ticaret ürünlerinden farklı olacak şekilde işe mantıksal ve duygusal yaklaşılmasını sağlar. Siz de markanızı öne çıkarmak için başarılı bir pazarlama tekniği olan hikâye anlatma yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde tüketicileri harekete geçirebilirsiniz. Çünkü işlevselin yanı sıra gerçek kaynakları kullanarak bir hizmet sunulması, belirlenen hedef kitlesi için ilgi çekici olur.

Hikâyeleştirme (Storytelling) Tekniği Nedir?

Hikâyeleştirme (Storytelling) Tekniği Nedir?

Bir bakıma hikâyeleştirme; dünyayı kendimize, kendimizi ise dünyaya anlatma şeklidir. Kelimeleri, görselleri ve metaforları kullanarak anlatımı daha fazla güçlendiren antik bir sanattır. Bu teknik sayesinde karşınızdakini ikna edebilirsiniz. Hatta duygularına dokunup akılda kalabilmeniz de mümkündür. Herkesin iyi bir sunum yapma, başarılı öğrenciler yetiştirme, marka sadakati yaratma veya sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesine ulaşma gibi amaçları vardır. Amacınız her ne olursa olsun hikâye anlatıcılığı teknikleri ile yaptığınız reklam çalışmalarını, bir iletişim yöntemi olarak kullanabilirsiniz

Storytelling sanatı ile markasını öne çıkarmak isteyenler için kullanabilecekleri farklı teknikler vardır. En fazla kullanılan teknikler şu şekildedir:

Kahramanın Yolculuğu (Monomyth)

Amerikalı bir yazar olan Joseph Campbell tarafından tanımlanan Monomyth, mutlu sonla biten bir hikâyeleştirme tekniği olarak bilinir. Hikâyenin başlangıç noktası, bu zamana kadar önüne çıkan engeller, bu engeller karşısında yaşananlar ve sonucu bu yöntemle kurgulanır.

Dağ ve Ötesi

Bu yöntemde küçük iniş ve çıkışlarla gerilim oluşturur. Genelde ilgiyi üzerinde tutan ve zirveye tırmanma öyküsü anlatılacaksa kullanılmaktadır. Monomyth ile benzerlik gösteren bu yöntem, hikayedeki drama ve gerilimi haritalamanın bir yoludur. İlk kısmında sahne kurgulanmasının ardından küçük zorluklar ve meydan okumalar takip eder. En sonunda hikâyenin can alıcı noktasına ulaşılmaktadır.

İç İçe Halkalar 

Üç veya daha fazla hikâyenin birbirleri içerisinde anlatıldığı bir tekniğidir. Çoğu anlatılan birinci öykünün sonuna doğru farklı hikâyeye geçilmektedir. En sonunda da tüketiciye iletilmek istenen mesaj yazılarak eksik olan hikayeler tamamlanmaktadır. Buradaki yazıda en önemli olan hikâye vurgulanır, diğerleri ise ana konunun etrafında yer alır. İç içe halkalar yöntemi, birden fazla örnek ile bir konu anlatılmak istenildiğinde uygulanır.

Işıldayan Çizgiler (Sparklines)

Özellikle motivasyonel, kişisel gelişimi kapsayan konularda uygulanan bir hikâyeleştirme yöntemidir. Mevcut durumun anlatıldığı bu teknikte, asıl olunması gereken ideallere karşı bir projeksiyon yapılır. Zıtlıklar vurgulanarak kişilerin olumlu duygular hissetmesi, umut duyması ve hayal kurması sağlanır.

Ortadan Başlamak

Tüketicilerin dikkati bir anda hizmet veya ürüne çekmek isteniliyorsa kullanılan bir yöntemdir. Burada hikâyenin en can alıcı kısmı olan ortasından başlanarak anlatılır. Ancak kişilerde şaşırtıcı bir etki oluşturmak için öykünün ortası çok merak uyandırıcı olmalıdır.

Kesişen Fikirler

Bir fikrin hayata nasıl geçtiği veya bir hareketin doğuşunu anlatıyorsanız, bu yöntemi kullanmalısınız. Bir düşünce gücü ile çıkılan bu yolda, birbirinden farklı görüşler sunulmalıdır. Bu; her birinin ortak noktada buluşmasına giden yolculuğu hikâyeleştirme bir tekniktir. Böylelikle küçük öyküleri tek bir ana hikâyenin altında birleştirmeyi sağlar.

Yanlış Başlangıç

Bu teknikte mutlu ve doğru sonla biten hikâyeden önce, yalnız başarısızlıkla sonuçlanan bir öykü anlatılmaktadır. Hikayedeki başarısız deneme sonrası düşünme ve yöntemlerin değiştirilmesi ile hedefe ulaşılmaktadır.

Taç Yaprakları

İlk önce farklı öyküler, sonrasında ise ana hikâyeye geçer. Bu yöntemi uygularken bir hikâyeden diğerine bağlantı noktaları kurulmalıdır. Bu şekilde anlatım güçlendirmeli ve her biri ana hikâyeye bağlanmalıdır. Bu teknik aynı konuda faklı kişilerin görüşlerinin aktarılması gerektiğinde de kullanılmaktadır. Ayrıca bir fikirle ilgili olarak birden fazla olasılık anlatılması gerektiğinde yararlıdır.

Storyteller Ne İş Yapar?

Storyteller Ne İş Yapar?

Pazarlama ve reklam dünyasında son dönemlerde popüler bir alan olan storyteller anlam itibari ile hikâye anlatan kişiye denir. Markaların hikayelerini anlatan bu kişiler birçok marka unsurunu bir araya getirerek hikâye anlatıcılığı yapar. Çünkü sadece ürün ve hizmetle sınırla kalmaz. Bir markanın hikayesi; yorumlar, gerçekler, deneyimler ve duygulardan oluşur. Bu hikâyenin bir parçası olan kurucuları ve serüvenlerini, tüketicileri, çalışanları, hizmet ve ürün değerlerini yansıtır.

Kalıcı ve gerçek bir müşteri bağlılığı için eşsiz bir fırsat yaratan storyteller, Word dosyasında yazılı bir metin olabileceği gibi farklı yollarla da anlatılmaktadır. İllüstrasyon, infografik, reklam filmi ve videolar storytellerin hikâye anlatımında kullandığı kanallardan bazılarıdır. Güçlü bir hikâye anlatımı bir markayı hiç umulmadık şekilde yukarılara taşıyabilmektedir. Bu sayede son dönemlerin en popüler mesleklerinden biridir. Storytellling’in reklam ve pazarlama evreninin başrol oyuncularından biri olduğu söylemek abartı olmaz.

Storytelling Marketing Nedir?

Storytelling Marketing Nedir?

Dünyaca ünlü markalar, hizmet ve ürünlerini hedefleri doğrultusunda müşterileri ile buluşturur. Bu yolculuklarındaki en gözde pazarlama stratejileri hikâyeleştirme yöntemidir yani storytelling marketing’tir. Hikayelerin tüketiciler ile paylaşılması, işletme ile ilgili istenilen bilgileri açıklamanın en etkili yollarından biridir. Böylelikle tüketiciler gözünde, hikâyeyi canlandırarak farklı bir yolculuğa çıkar.

Storytelling marketing’in en etkin kullanıldığı kanallardan biri sosyal medyadır. Bu kanalda kullanımı dijital hikâye anlatıcılığı olarak anılmaktadır. Bunun yanında reklam filmleri, illüstrasyon, infografik ve videolar gibi birçok reklam aracında da kullanılmaktadır. Bu reklam tekniği hem sektöre yeni giren hem de köklü markaların en fazla tercih ettiği yollardan biridir. Yapılan araştırmalarda son tüketicinin %92’sinin hikâye storytelling merkezli içeriklerden etkilenerek ürün veya hizmet aldığı belirlenmiştir. Ayrıca araştırmalarda tüketiciler, bu tarz hikâye anlatımı yapılan reklamlarla karşılaşmak istediklerini dile getirmişlerdir.

İçerik pazarlama alanında yaşanan devrim ile birçok teknik gelişti. Özellikle bir firmanın tercih edilmesinde o firmanın özelliklerinden çok, tüketicinin markayı kendisi ile içselleştirdiği tekniklerin daha başarılı olduğu belirlenmiştir. İşte potansiyel müşterin markaya duygusal yakınlık beslemesini sağlayan storytelling modern bu reklam teknikleri arasında başı çeker durumdadır. Çünkü hikâye dinlemek herkesin hoşuna gider.

Son Gönderiler

Kitle Toplumu Teorisi Nedir?

Kitle toplumu teorisi, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Ve özellikle medyanın toplum üzerindeki etkilerini inceleyen bir iletişim teorisi çerçevesidir. Bu

Bize Ulaşın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?