Marka Hikayesi Oluşturma

Marka Hikayesi Oluşturma

Bir marka hikayesi aslına bakılırsa yazılandan çok daha fazlasını anlatır. Çünkü müşteriye satın alma sinyalleri gönderir. Bunun yanında bir marka hikayesi müşterinin inanmasını istediklerine istinaden yazılanlar hiç değildir. Yorumlar, duygular, gerçekler ve satın alma dürtüsü ile oluşan oldukça büyük bir resimdir. Aynen bir ürünün paket şekli, dokusu, rengi, kalitesi nasıl markanızın bir parçasıysa hikayesi de onu tamamlayan bir unsurdur. Yani puzzle’ı tamamlayan bir parçadır. Peki, sürdürülebilir marka açısından oldukça değerli olan marka hikayesi tam olarak neyi ifade eder? Nasıl oluşturulur ve püf noktaları nelerdir?

Marka Hikayesi Nedir?

Marka Hikayesi Nedir?

Markanızın bilinirliğini artırmak istiyorsanız en etkili adımlardan biri müşterilerinizin markanızı içselleştireceği adımlar atmaktır. İşte marka hikayesi de tam olarak bunu yapan bir çalışmadır. Bunun yanında bu konu dijital pazarlama ve reklam çalışmaları yapanlar tarafından en çok merak edilen konuların başında gelir. “Marka hikayesi nedir?” sorusunu cevaplamak gerekirse tam olarak şu şekilde ifade edilir. Bir markanın müşterilerinin satın aldığı ürün ve hizmetler ile bağ kurmasını sağlayan bir göstergedir.

Bu içerik şekli aynen bir ürünün hazırlık, üretim, hammadde ve kalitesi kadar değerli bir kavramdır. Çünkü marka sadakati yaratmak için müşterinin ürün ile bağ kurmasını sağlar. Bunun yanında güçlü ve doğru bir hikâye anlatımı yapıldığı takdirde organik reklam yapılmasına önderlik eder. Ürün veya hizmeti sıradanlıktan kurtararak özel kılar. Muadillerine göre bir adım öne çıkartır ve seçilme şansını artırır. Dolayısıyla markanızın fark edilmesini sağlamaktadır.

Bunun yanında bir asla bir platformda reklam panosuna yazılan ve birkaç hafta kaldıktan sonra kaldırılan bir çalışma değildir. Çünkü marka hikayesi, markanın temelini oluşturacak bir stratejidir. Aynı zamanda geleceğe yönelik geliştirilen büyüme planlarını da yansıtmaktadır. Yani özet olarak şunu söyleyebiliriz ki ürün marka hikayesinin sadece bir parçasıdır. Müşteriyi web sitenize, markanıza ve ürün satın almaya çeken bir güçtür. Bu güç rakiplerden korunma için bir kalkan, yerine göre ise müşteriyi siteye bağlayan bir bağdır.

Marka Hikayesi Nasıl Oluşturulur?

Marka Hikayesi Nasıl Oluşturulur?

İyi bir marka hikayesi, müşteriniz web sitenizle ilk karşılaştığında olumlu ve kalıcı izler bırakır. Hatta ilk görüşmeden itibaren potansiyel müşterinizi siteye bağlar ve satın almaya yönlendirir. Ancak güçlü etkiler yaratacak bir hikâyeyi her zaman herkes yazamaz. Çünkü her işte olduğu gibi bu işin de profesyonellik gerektiren yanları vardır. Markanızın hikayesini oluştururken şu noktalara dikkat etmek kalıcı ve etkili bir hikâye yazmaya yardımcı olabilir:

  • Öncelikle müşteriyi hikâyenin merkezine koyun. Böylelikle markanız hakkındaki anlatmak istediklerinizi ona anlatabilirsiniz. Hedef kitlenizin ihtiyaçları, istekleri, zevk ve ilgi alanlarına göre hikâyeyi şekillendirin. Böylelikle müşterinizin markanızla içselleşmesini sağlarsınız.
  • Misyonunuzu anlatarak potansiyel müşterilerinizin kalbine dokunun. Böylelikle müşteri sadakatine yönelik büyük bir adım atmış olursunuz.
  • Hikâye öğelerini ve tekniklerini kullanarak markanızın gelişim evrelerini anlatın. Böylelikle ilgi çekici bir marka hikayesi yaratarak müşterilerinizin satın alma aktivasyonunu tetikleyebilirsiniz. Unutmayın ki yaşı kaç olursa olsun herkes hikâye dinlemeyi sever.
  • Markanızın hikayesini oluştururken özgün olmasına özen gösterin. Böylelikle farklı olurken, daha fazla ilgi çekersiniz. Aynı zamanda müşterinin hafızasına kazırsınız.
  • Markanız neden var, ilk günler nasıldı ve onu farklı kılan özellikler nelerdir gibi sorular sorarak müşterilerinizin merak ettiği soruları cevaplayın.
  • Arama motorlarında öne çıkacak başlık, SEO çalışmalarına yer verin.
  • Ekip çalışmasını vurgulamak için topluca bir ekip fotoğrafı ile içeriği zenginleştirin.
  • Marka hikayesi oluştururken giriş, gelişme ve sonuç gibi kurguya uygunluk sağlayan unsurlara dikkat edin. Böylelikle potansiyel müşterilerinizin ilgisini canlı tutarsınız.
  • Hikayenizin gerçekçi, tutarlı ve bir miktarlı gizemli olmasını sağlayın.
  • Markanızın bir kişiliği olduğunu hissettirin.
  • Amacınıza ve sorun çözmedeki tutarlılığınıza dair öğelere yer verin.

Marka hikayesi anlatırken üslubunuz ve stiliniz akıcılık açısından çok önemlidir. Yukarıda belirtilen kriterlere yer vererek güçlü bir hikâye yazabilirsiniz. Dolayısıyla müşterilerinizin markanızla olan gönül bağını kurarsınız. Dijital pazarlama çalışmalarınızda büyük ve sağlam bir adam atarsınız. Ancak şunu noktaya özen göstermelisiniz. Tutarlı bir firma imajı vermek için öncelikle tek hedefinizin satın almak olmadığını vurgulamanız gerekir.

Hikayeleştirme Marka için Neden Gereklidir?

Hikayeleştirme Marka için Neden Gereklidir?

Marka hikayesi ürün hakkında müşteriye verilmesi gereken satın alma sinyallerini gönderen bir araçtır. Karmaşık mesajları sadeleştirerek herkesin anlayacağı bir hale getirir. Verilen bilginin anlaşılmasını kolaylaştırır. İşte bu anlamda firma sahiplerine yardım olurlar. Doğru ve güçlü bir hikâye potansiyel müşterileri bir araya getiren bir güçtür. Dolayısıyla marka bilinirliğini artırmak isteyenler için müthiş avantajlar sunar.

Sürdürebilir bir iş potansiyeline sahip olunması için müşterinin empati yapmasını sağlamaktadır. Çünkü zaman, yer, kültür gibi ayırt edici unsurları ortadan kaldırır ve tek bir çatı altında toplar. Evrensel dili ile tüm dünyaya marka mesajının ulaştırır. Böylelikle markanın hedef kitlenin hafızasında kalıcı olmasını sağlar. Çünkü müşteri bir markanın hikayesini dinledikten sonra içselleştirir ve ona sempati besler. Dolayısıyla satın alma aktivasyonuna geçer.

Özet olarak bir marka hikayesi potansiyel müşterilerin duygularına dokunduğundan onu kendine bağlar. Ancak bu hikayeleştirmenin onları siteye veya ürün satın almaya çekmek için yapıldığı hissettirilmemelidir. Yani öyle bir yazılmalı ki onun duygu dünyasını okşarken, doğal bir yönlendirme yapmalıdır. Marka veya ürünün müşterilere olan fayda ve avantajlarını da vurguladığından müşterinin ilgisini çeker. Dolayısıyla uzun süreli olarak müşteriyi markaya bağlar.

Marka Hikayesi Yazımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Marka Hikayesi Yazımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüzde markalar önce ürün değil hikâye satıyor. Yani ürünü sattıran arkasındaki hikâyeyi. Müşteriler her konuda duygu ve ruhlarını doyuracak bir arayıştadır. Şayet markanızın tanınmasını istiyorsanız bir hikayenizin olması şart. Hikayenizi dinleyen veya okuyan bir müşteri satın almaya yönleniyorsa işte siz marka hikayenizde başarılı oldunuz demektir. Bunu sağlamanın yolu marka hikayenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken unsurlar konusunda hassasiyet göstermeniz. Böylelikle hedefe yönelik bir marka hikayesi oluşturabilirsiniz. İşte bir marka hikayesi içerisinde bulunması ve dikkat edilmesi gerekenler:

  • Müşterilerin duygularına dokunmalısınız.
  • Satın alma için ilham vermelisiniz.
  • Jargon, teknik ve akademik dil kullanmamalısınız.
  • Markanızın ana fikrini hissettirin.
  • İnsani yönlere vurgulamalısınız.
  • Duruma göre kişisel zorluklardan bahsetmelisiniz.
  • Paragrafları kısa tutun.
  • Empati kurabilecekleri tarzda yazın.
  • Hikâyenin okuyanların zihinlerinde bir görsel oluşturabileceği tarzda bir anlatımı olmalı.
  • Satın almaya motive edici bir tarz kullanın.
  • Gelişime açık ve sürekli yeni bir hikâye yazın.

Günümüz iş dünyasında başarılı olmak ve pazarda kalıcı bir yer edinmek istiyorsanız güçlü bir hikayeye sahip almanız gerekir. Çünkü artık herkes önce bir markanın hikayesini dinliyor yakınlık hissediyorsa satın alıyor. Yeni nesil müşteriler içselleştirmediği hiçbir marka ve ürüne şans vermez. Çünkü o marka veya ürünü seçmesinin bir nedeni olmalı ve maalesef birçok alternatif var. İşte sizde müşterilerinizin ruhuna ve kalbine dokunacak bir pazarlama aracı istiyorsanız marka hikayesi tam size göre bir reklam araçtır. Hem kalıcı hem pratik hem ekonomik hem de bilinirlik açısından büyük bir adımdır.

Son Gönderiler

Kitle Toplumu Teorisi Nedir?

Kitle toplumu teorisi, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Ve özellikle medyanın toplum üzerindeki etkilerini inceleyen bir iletişim teorisi çerçevesidir. Bu

Bize Ulaşın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?