İçerik Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

İçerik Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Dijital içerik sadece anahtar kelimeler ve bir takım bilgi yığınından ibaret değil. Çünkü içerik pazarlama, temeli asırlara dayanan içerik analizi gibi bilimsel temellere dayanıyor. Bir içeriğin ne için üretildiği, kime ulaştığı, nasıl bir sonuç ürettiği her zaman hesaplanması gereken bir süreci işaret ediyor. Bu sürecin doğru yönetilmesi, verilerin doğru analiz edilmesine ve buna göre aksiyon alınmasıyla mümkündür.

Bilimsel temele dayanan metotları kullanan içerik pazarlaması, her zaman kullanıcı deneyiminin en üste çıkmasını hedefliyor. Bu deneyimin satışlara ya da tıklanma oranlarına yansıması içerik analizi konusunun önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Süreç; bir hedefle yola çıkılması, hedef kitlenin belirlenmesi, uygun içeriğin üretilmesi adımlarıyla başlıyor. İçeriğin hedef kitleye ulaşımı, geri dönüşlerin değerlendirilmesi ve yeni yollar belirlenmesiyle devam ediyor.

Dijital dünyanın en büyük nimetlerinden ‘bol veri’ içeriğin ticarette doğru hamleler yapmasına olanak sağlıyor. Bu nedenle hedefe ulaşma adına mutlaka ‘yapılacaklar’ listesine yazılması gerekiyor.

İçerik Analizi Nedir?

İçerik Analizi Nedir?

Her ne kadar içerik sözcüğü dijital dünya ile dilimizde yer etse de geçmişi eskilerde. Özellikle akademi ve yayıncılık çevresinde sıklıkla kullanılan içerik analizi sosyal bilimler alanının vazgeçilmezi. Belirli anahtar kelimeleri kullanarak, belirli bir dönemin taramasının yapılarak sonuçlarının değerlendirilmesini ifade ediyor. Örneğin, 90’lı yılların popüler konuları, o dönemin köşe yazıları ve haberleri taranarak çıkarılıyor.

Fakat konumuz, dijital dünyanın vazgeçilmezi olan dijital içerikler. Haliyle bu analizi yapmak için de uzun süren taramalara ihtiyaç yok. Bizim konu başlığımız, dijital dünyayı ilgilendiren içerik analizi… İçerik pazarlaması alanının en büyük dayanağıdır. İçeriğin hedef kitlesinin belirlenmesinden, anahtar kelime analizine, sunumuna ve geri dönüşümüne kadar geniş bir süreci ifade ediyor. Yola çıkarken mevcut olan verilere göre hareket ediliyor. İçeriğin sunumundan sonra alınan etkileşim değer katıyor. Tüm bu detaylı analiz sonucunda hedefe ulaşım kolaylaşır.

İçerik Analizi Nasıl Yapılır?

Dijital dünya, milyarlarca kullanıcıdan aldığı verileri bir havuzda toplar. İşin güzel yanı bu verilere ulaşım son derece kolay. Örneğin, içerik analizi öncesi, üzerinde durduğunuz bir anahtar kelimenin hacmini saniyeler içinde öğrenebiliyorsunuz. Bu da beraberinde daha kolay yol almayı getiriyor.

İnternet yolculuğunda doğru yerde durmayı ve ticaret hacmini büyüten analiz nasıl yapılıyor? Dijital pazarın bu denli büyük olması, işleri kolay hale getiren araçları da hızla kullanıma sunuyor. Analizi hayli basit hale getiren robot yazılımlar mevcut. Rakip içeriklerin durumu, anahtar kelime öbekleri, alaka durumu gibi çok sayıda seçeneği sunan araçlar var.

Fakat analizi kendi yöntemlerinizle yapmanız da mümkün. Bunun için öncelikle hedef kitlenizin ilgisini çeken konuyu bulmalısınız. Sonrasında bu konu ile ilgili en çok tercih edilen anahtar kelimeleri, alaka düzeyi ile birlikte tespit etmelisiniz. Rakip içerik analizi, kelime sayıları ve aktardığı bilgi durumuna göre analiz edebilirsiniz. Sonrasında kendinize bir yol haritası çizerek içeriği oluşturmalısınız. Bunu yaparken iç bağlantılara önem vermeli, yönlendirmeleri önemsemelisiniz. SEO uyumlu olduğuna emin olduğunuz içeriğinizin yayından sonraki performansı önemli. Bunun için dağıtım kanallarını iyi kullanmalı ve kitlenizin dikkatini çekmelisiniz. İçeriğin başarı grafiğini analytics gibi programlarla takip etmelisiniz. İç bağlantıların tıklanma durumu, sayfada kalma süresi de önemlidir.

İçerik Analizi Yaparken Nelere Bakılmalı?

İçerik Analizi Yaparken Nelere Bakılmalı?

Doru kitleye doğru şekilde ulaşmanın yolu doğru iletişimden yani doğru içerikten geçiyor. Bunun için de içerik analizi doğru yapılmalı ardından da doğru adımlarla ilerlenmelidir. Bu analizin bitmeyen bir süreci işaret ettiğini unutmayın. Çünkü varlığın sürmesi, üretimin devamlılığına bağlıdır. Boşa kürek çekmeme adına da analize her zaman önem verilmelidir.

Analiz yapılırken şu konulara dikkat etmelisiniz;

  • Ana hedef: Satışları artırma, kampanya, ürün tanıtımı, yeni bir hizmet duyurusu mu? Hedefinizi net olarak belirlemeniz, içerik çeşidi ve hedef kitle analizi açısından da önemlidir.
  • Hedef kitle: İçeriği kim okuyacak ve siz ona ne anlatacaksınız? Hem içerik performansı hem de doğru hedef kitleye ulaşım için analizin en dikkat edilmesi gereken noktalarından biridir.
  • Anahtar kelimeler: İçerik pazarlamanın en önemli noktasındayız. Doğru anahtar kelimelerin belirlemelisiniz. Analizin büyük bölümünü bu aşama alıyor. Çünkü sadece anahtar kelime değil, alaka düzeyine ilişkin ipuçlarını da eklemek gerekiyor.
  • İçerik türü: Hem doğru hem de alakalı anahtar kelimeleri hedef kitlenize nasıl anlatacaksınız? Geniş detaylı bir rehber mi, bir blog yazısı mı yoksa video mu? Hangi türün hedef kitlenizin dikkatini çekeceğini ve etkileşimi yükselteceğini analiz edin.
  • Rakip analizi: İçerik hazırlığına başlamadan önce rekabet ettiğiniz anahtar kelimenin en yüksek etkileşimi alan içerikleri inceleyin. Ve onlardan daha iyisini yapın!
  • Dağıtım: İçerik analizi içindeki belki de en önemli adımlardan biri. Etkili sonuç için dağıtım kanallarınızı, hedef kitlenizin alışkanlıklarına göre belirleyin. Dönüşleri de mutlaka inceleyin.

Bu konulara gösterilen özen sayesinde içeriğin kalitesi pek çok yönden aynı seviyede olur. Ayrıca internetin zevkle tüketeceği bir ürün haline gelir.

İçerik’te Rakip Analizi Neden Önemli?

İçerik pazarlama, analizler üzerinde şekillenen bir sistemdir. Çünkü doğru okunduğunda hedefe ulaşmayı sağlayan sayısız veri sunuyor. Fakat öncelikle kitleye ulaşım önemli. Bunun için de doğru içerik gerekiyor. Doğru içerik için de doğru analiz gerekiyor. Bunun için öncelikle rakiplerinizin neler yaptığını bilmelisiniz. İçerik analizi aşamalarının en önemlilerinden biridir.

Belirlediğiniz anahtar kelime ile arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk içerik sizin rakibinizdir. Bu içeriğin anahtar kelimeyi nasıl kullandığı, nasıl kurgulandığı nelere cevap verdiği önemli. Burada yapmanız gereken onu taklit etmek değil, ondan daha iyisini sunmaktır.

Burada rakibinizi doğru belirlemeniz de önemli. İçeriğin aldığı yorumlar, varsa puanı okunma ve paylaşım oranları da dikkat etmeniz gereken değerler arasında. Eğer rakiplerinizden daha iyi içerik sunabiliyorsanız başarıya yakınsınız. Kaliteli içerikler her zaman rakiplerinden bir adım öndedir. İçerik analizi sonrası dönüştürülen her içerikte kalite birinci sırada olmalıdır.

İçeriğin arama motorunda yüksek sıralamalarda olması, kullanıcılara ulaşması için kaliteli olması şarttır. Ancak kalite tesadüf değildir. Bu yüzden doğru bir analiz yapılması içeriğin yeterince donanımlı olmasını sağlar. Sağlam bir analiz ile içerik kullanıcıların zevkle tüketeceği bir ürün olur.

Son Gönderiler

Kitle Toplumu Teorisi Nedir?

Kitle toplumu teorisi, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Ve özellikle medyanın toplum üzerindeki etkilerini inceleyen bir iletişim teorisi çerçevesidir. Bu

Bize Ulaşın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?