Metin Yazarlığı Nedir?

Sabah istediğiniz saatte kalkacağınız, dilediğiniz saatte mesaiye başlayacağınız ve çalışma saatlerini sizin ayarladığınız bir iş düşünün. Üstelik çalışma ortamı tamamen sizin isteğinize ve keyfinize kalmış. İster evinizde isterseniz bir plajda içeceğinizi yudumlarken çalışabilirsiniz. İşte birçok seçeneği bir arada size sunan bir iş metin yazarlığı. Son zamanlarda bazı meslekler artık internet üzerinden hizmet vermektedir. Bu nedenle oldukça popüler olan bu meslek, içerik üretiminde çok fazla tercih edilmektedir.

Peki, metin yazarlık mesleği nedir? Ne işe yarar ve nasıl olunur? Eğer bu mesleğe başlamak istiyor ancak ne yapacağınızı bilmiyorsanız, mutlaka yazımı okumalısınız.

Metin Yazarları Ne İş Yapar?

Online platformlarında bulunan içeriklerini bir düşünün… Peki aklınıza ne geliyor? Bir sosyal medya içeriği mi, blog yazısı mı, infografik mi veya çok sevdiğiniz YouTube videosu mu? Evet; dijital mecralarda pek çok farklı içerik çeşidi vardır. Tahmin ettiğiniz gibi, dijital ortamlar için içerik üretenlere “metin yazarı” denir. Ancak online içerik yazarı terimi de bu meslek için kullanılan alternatif bir kavramdır.

Dijital dünyasının gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan metin yazarlığı, bir milenyum mesleği olarak kabul edilmektedir. Günümüzde ise internet ortamının en çok aranan elemanlarını kapsamaktadır. Bir dijital içerik yazarı olarak; video içerik metinleri, blog makaleleri veya sosyal medya içeriklerini yazabilirsiniz. Bunun yanında her ne kadar yazar kelimesi yazılı içerik üretme olarak bilinse de podcast gibi sesli içerikler için metinler oluşturmak mümkündür. Üstelik sesli içerik sunan podcast’lar, arama motorlarında ayrı bir öneme sahiptir. Yani makale, video veya podcast metni yazarak para kazanmak mümkündür.

Metin Yazarı Nasıl Olunur?

Nasıl metin yazarı olunur

Dijital oramda sürekli içerik yazarlığı iş ilanlarına bakıyor ve bu alanda çalışmak mı istiyorsunuz? Ancak nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyorsanız, ben hemen size yardımcı olayım. Öncelikle şunu söylemeliyim: bir metin yazarı olmak için herhangi bir bölümden mezun olmanız veya ne kadar yüksek eğitim aldığınızın bir önemi yoktur. Kendini geliştirerek yazar mesleğini yapabilir, şirket veya ajanslarda çalışabilirsiniz.

Aslında metin yazarlığı tam anlamıyla yaratıcılıkla ilgilidir. Dolayısıyla bu mesleği yapabilmek için mutlaka yaratıcılık yeteneğine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer zengin bilgi birikimine sahipsen, SEO kavramlarını da en iyi şekilde kavraman daha hızlı ve kolay olur. Bununla birlikte içerik yazarları, bazı özelliklere sahip olmalıdır. Bir metin yazarında bulunması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Araştırmayı Sev

Şuna eminim ki içerik yazarlarının hepsi, ürettikleri bütün içeriklerinin konusuyla ilgili derin bilgi birikimleri yoktur. Örneğin bir yazar, daha önce banyo dolabı kurmadığı halde, dolabın nasıl yapıldığını anlatması gerekir. Dolayısıyla bilgiyi anlaşılabilir ve detaylı şekilde anlatmak için araştırma yapmalıdır. Kısacası içerik yazarlarının araştırmayı sevmesi oldukça önemlidir.

Dilbilgisi kurallarını Bilmesi Şart

Araştırma yaptığın kadar öğrendiklerini yazıya aktarmadan da çok önemlidir! Bu da imla ve dil bilgisi kurallarına hâkim olmanız gerektiği anlamına gelir. Aynı zamanda içerik üreteceğin markanın kimliğine uygun dili kullanmanız gerekmektedir.

Yaratıcılığını Ön Plana Çıkart!

Bilindiği gibi dikkat çeken metinler her zaman için en ön planda yer almayı sağlar! Bu yüzden bir yazarda bulunması gereken özelliklerden biri de yaratıcılıktır. Hedef müşteri kitlesine kolaylıkla ulaşmak için, kendinize özel bir portfolyo yaratabilirsiniz. İlginizi çeken konulara dair blog açmak veya içerik yazmak sana büyük bir artı getireceğini de ekleyeyim.

Metin Yazarlığı ile İlgili Kaynaklara Göz At!

Bilindiği gibi dijital dünya, her an yeniliklerle güncellenen bir yerdir. Arama motorlarına uygun ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek türde, günceli yakalayan metinler üretilmelidir. Dolayısıyla bunun için yenilikleri takip etmek ve gelişmelere açık olmak gerekir.

Hedefe Odaklan

Bir müddet sonra metin yazarlığı yapanlar içeriklerin nasıl yazılacağına kolaylıkla odaklanılabilmektedir. Fakat, sadece blog yazarlığının yeterli olmadığını da söyleyeyim. Farklı iş alanlarından kişilerin ihtiyaçlarına yönelik cevap vermek gerekir. Bunun için SEO’ya uygun içerik yazımı, yoğun araştırma, konuları net ve akıcı şekilde ele almak çok önemlidir.

Freelance Metin Yazarlığı Nedir?

Freelance metin yazarı nasıl olunur

İngilizceden türetilen “freelance” kelimesi, serbest çalışma anlamında kullanılmaktadır. Bir iş veren veya yöneticiye bağlı olmadan, uzman olduğu alanda çalıştığı anlamına gelir. Özellikle pazarlama, gazetecilik ve reklam alanlarındaki çalışma şekli diğer sektörlere oranla daha çok benimsenmektedir. Yani evden çalışarak, çalışma saatine ya da üretilen içeriklere göre para kazanmanın çalışma biçimidir. Bununla birlikte artık birçok iş sektöründe de uygulanmaktadır.

Freelance metin yazarlığı ise ajans veya yayıncıların direktiflerinin yanında içeriğin teslim süresine uyan kişidir. Aynı zamanda istenen konunu hakkında faydalı, özgün ve yaratıcı yazılar da üretebilmelidir. Başarılı bir freelance yazar, sadece güzel yazı yazma ve yaratıcılık yeteneklerine sahip olmak değildir. Aynı zamanda bu yazarlar disiplinli çalışmayı ilke edinmesi gerekir. Bu çalışma şekli her yönüyle çok özgür bir iş şekli gibi gözükse de yalnızca disiplinli çalışıldığında nitelikli işler oluşturulabilirsiniz. Ayrıca yazı yazmayı hobiden profesyonel bir işe çevirmeyi çok iyi bilen kişilerdir.

Metin Yazarlığı Eğitimi Alınmalı mı?

Bir metin yazarı olmak istiyorsanız ilk önce şunu bilmenizde fayda var. Öyle metin yazarlığı için yüksek öğretim kurumundan mezun olmak şart değildir. Ülkemizde zaten bu bölümün bulunduğu bir üniversitede yoktur. Ancak bildiğim kadarıyla Film Tasarımı ve Yazarlık bölümü yalnızca Dokuz Eylül Üniversitesi’nde vardır.

İyi bir metin yazarı olmak için özellikle yaratıcılık yeteneğine sahip olmak oldukça önemlidir. Aynı zamanda imla ve dil kurallarına hâkim ve çözüm odaklı olmak gerekir. Bununla birlikte edebi konulara hakimseniz ve çok iyi bir araştırmacıysanız içerik yazarı olabilirsiniz. Ayrıca blog yazarlığı, yaratıcı yazarlık veya içerik editörlüğü eğitimlerinden birini alarak kendinizi geliştirip kaliteli bir içerik yazarı olma şansını yakalayabilirsiniz.

Son Gönderiler

Kitle Toplumu Teorisi Nedir?

Kitle toplumu teorisi, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Ve özellikle medyanın toplum üzerindeki etkilerini inceleyen bir iletişim teorisi çerçevesidir. Bu

Bize Ulaşın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?