Özgün İçerik Kontrolü Nasıl Yapılır?

Nasıl ki her birey kendine has özellikleri ile özel ise, özgün içerik de marka ve web sitenizi de özel kılan içeriklerdir. Çünkü tektir ve daha önce bir yerde yayınlanmamıştır. Dolayısıyla Google algoritmaları ve kullanıcıların ilk defa karşılaştığı metinlerdir. Zayıf içerikler arasında yer alan kopya metinler ise daha önce başkaları tarafından yayınlanmış ve Google indexlemeye girmiş içeriklerdir. Ve bunlar Google’ın en sevmediği durumlardan biridir. Dolayısıyla bu içeriklere yer veren site veya sayfaları spamlar. Sonucunda ise web siteniz hızlı bir şekilde sıralamadan düşer.

İçerik yazarlarının kendini düşüncelerini  ve bilgisini ortaya koyduğu özgün içerik, özetle arama motorlarının tarafından tarandığında tek olduğunu desteklenen yazılardır. Dijital bu yazı topluluğu gerçek bir çaba ve emek ister. Böylelikle kullanıcıların zihninde yer eder. Kullanıcıları hizmet veya ürün satın almaya ya da bilgi edinmeye teşvik eder. Dolayısıyla bilinirliği artırır. Bu yazımda dijital reklam çalışmalarında fark yaratan özgün içerik nasıl oluşturulur ve sıralamada ne etki yaratır? sorularının cevabını vermeye çalışacağım. Özgün kelimelerimle kaleme aldığım tecrübelerimin yer aldığı bu yazı ile benim de amacım fark yaratmak.

Özgün İçerik Nasıl Oluşturulur?

Özgün içerik nasıl oluşturulur, nelere dikkat edilir?

Web sitenizin bilinirliğini artırma da önemli araçlar olan içeriklerin özgün olması kritik değerdedir. Çünkü doğru hazırlanmış özgün bir içerik ile Google indexlemeye girebilirsiniz. Böylelikle web siteniz üst sıralara taşınırken, marka bilinirliği ve daha karlı alışverişler yapılmasına adına daha geniş kitlelere ulaşırsınız. Hedef kitlenin amacına uygun, etkileyici, kaliteli ve benzersiz içerikler fark yaratır. Özgün içerik oluştururken izleyeceğiniz yollar ise şu şekilde sıralayabilirim;

  • Öncelikle özgün konular seçmeye gayret etmelisiniz.
  • İlgi çekici bir başlık seçmelisiniz.
  • Anahtar kelime çalışması yaparak hacimlerine göre içeriğinizde oranına dikkat ederek yer vermelisiniz.
  • Hedef kitlenizin amacını çok iyi anlamalı ve buna yönelik içerik kurgusu oluşturmalısınız.
  • Başlık ve alt başlık uyumuna dikkat etmelisiniz.
  • İçeriğinizin uzunluğu en az 600 kelime olacak şekilde ayarlamalısınız.
  • İçeriğinizde SEO yönergelerine yer vermelisiniz.
  • Üst sıralarda yer almak için rutin olarak içerik eklemelisiniz.
  • Dahili bağlantı stratejilerine yer vermelisiniz.
  • İçeriğinizi zenginleştirecek doğru video ve görsellere yer vermelisiniz.
  • Paragraf uzunluğuna dikkat etmelisiniz.
  • Dilinin akıcı ve okunabilirliği yüksek olmasına özen göstermelisiniz.

Kendi yorumunuzu katarak kaleme aldığınız SEO odaklı özgün içerik çalışmaları web sitesi trafiğinde güçlü bir dönüşüm sağlar. Bir içerik planı doğrultusunda yapacağınız çalışma ile etki alanını çok daha güçlendirebilirsiniz. Ancak içeriğiniz % 100 özgün olsa dahi, şayet okunabilirlik oranı yüksek değilse ziyaretçileri sıkmaktadır. Beraberinde sayfanızdan erken ayrılmasına neden olur. Bu yüzden bir çok kriterin ele alınarak hazırlanması şarttır.

Kopya İçeriğin Sıralamaya Etkisi

Dijital reklam çalışmalarında içerikler boy göstermeye başladığı günlerde özgün içerik önemi pek bilinmiyordu. Nitekim % 100 intihal içeren içerikler yayınladığı halde bile liste başı olan çok web sitesi vardı. Ancak Google gün gün yaptığı güncellemeler ile kopya içerikler konusunda sert bir tavır takındı. İşte günümüzde özgünlüğü tespit etmek için onlarca araç geliştirilmesi bu sert ve ciddi özgünlük adımlarına binaen.

Google arama motorları site genelindeki içeriklerin kontrolsüz bir şekilde artığını tespit ettiği an bu siteyi index’ten hemen ve tamamen çıkarmaktadır. Dolayısıyla hem siteniz spama düşer hem de diğer özgün içerik varsa onların da etkisini azaltır. Bunun yanında Google arama motorlarının özgünlük ile ilgili algoritmalarında hala bir açık vardır. Ancak zamanın ileride ne göstereceği bu açığın durumunun ne olacağı henüz meçhul. Normalde bir içeriği internette ilk yayınlayanın onun sahibi olması gerekir. Yani o içerik onun sitesinde özgün olmalıdır. Ancak dijital pazarın nabzını tutan firmalar sahip olduğu backlinklerin kalitesi, link yapısı, domanin yaşı ve index hızı ise bir içeriği kopyalayıp sitesinde yayınladığında zaman zaman ilk yayınlayan spama düşebilmektedir. Tabiri caize bu belalı oynanan bir liderlik oyunudur. Fakat bu durum marka bilinirliği açışımdan önemli rol oynayan özgün içerik avantajlarından vazgeçeceğiniz anlamına gelmez.

Özgün İçerik Kontrolü Nereden Yapılır?

Günümüzde çoğu web sayfası özgün içerik konusunda oldukça hassas. Çünkü marka ve web sayfasına kattığı değeri deneyimlemiş durumda. Bunun yanında günlük onlarca hatta yüzlerce kopya içerik ekleyerek bundan medet uman emek hırsızları da yok değil. İşte durum böyle olunca geliştirilen bir çok intihal programı içerik özgünlük kontrolü yapmayı pratik hale getirme amacıyla geliştirilmiştir. Oldukça yararlı ve kullanışlı olan bu araçlar ile içeriğinizin ve  dolayısıyla web sitenizin özgünlüğünü kontrol edebilirsiniz.

Piyasada ücretli ve ücretsiz olarak bulunan birçok özgünlük kontrol programı vardır. Temel amaçları intihal oranlarını ölçmek olsa da farklı kullanıcı dostu yapıları, farklı optimizasyon özellikleri ile bezenmişlerdir. Bu içerik özgünlük programlarını sıralamam gerekirse;

  • Siteliner
  • SEO Tool Station
  • Small SEO Tools
  • Kopya Kontrol
  • Plagiarism
  • Turnitin

İçeriği kopyala yapıştır yaparak bu programlarda test edebileceğiniz gibi kayıtlı olan dosyadan da direk taratabilirsiniz. Bazıları günlük 1000 kelime gibi tarama sınırlaması getirirken bazılarında ise kelime sınırı yoktur. Bu programlar arasından bütçe ve içerik yükleme hacminize göre birini seçebilir, özgün içerik avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Bu araçlarla tespit ettiğiniz alıntı cümleleri yeniden gözden geçirerek içeriğinizi özgün yapabilirsiniz. Metnin uzunluğuna göre 30 saniye ile 1 dakika arasında tarama yapabilirsiniz. Ancak bu araçların hepsinin aynı güvenilirlikte olmadığını da bilmeniz gerekmektedir. Çünkü birinde intihal olmayan içerik diğerinde intihal olarak çıkabilmektedir. İşte bu anlamda profesyonel bir dijital reklam ajansından veya editörden özgün içerik konusunda yardım almanızın önemi ortaya çıkar.

Çeviri Metinler Kopya İçerik Sayılır mı?

Çeviri metin kopya sayılır mı?

Çeviri içerikleri, tercümesi yapıldıktan sonra TDK kurallarına ve anlam bütünlüğü sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Böylelikle kopya içerik sayılmamaktadır. Bu sayede içeriği hem okunabilir kılar hem de kopya içerik filtresine yakalanmasını önlemektedir. Ancak bu içeriğin daha önce bir başkası tarafından tercüme edilmemiş ve internette yayınlanmamış olması gerekir. Bir de çevirdiğiniz yazıyı kontrol etmez iseniz akıcı bir metin yakalayamazsınız. Yani okunabilirliği yüksek bir içerik olmaz ve dolayısıyla hit getirmez.

Google algoritmaları birçok dilin dilbilgisini  çözmüş durumdadır. Dolayısıyla direk Google çeviri yapılan ve yapıştırılan içerilerin düşük performans sergileyeceğini gösterebilmektedir. Öyle ki çeviri yapılıp üzerinde düzenlemeler yapılan içerik ile tamamen kendinizin yazdığı içeriği bile ayırabilir özellikler kazanmıştır. Örnek vermek gerekirse translate ile çeviri yapan içerik ile kendisinin yazdığı içeriği yayınlayan web sitesinin Google index deki yeri bunun ispatıdır.

Yapılan örnek çalışmalarda translate ile çeviri yapılan aynı özellikte metin 15. sıralama da yer alırken diğeri 390. sıralarda yer almıştır. Bu da gelişmiş Google arama botlarının yetkinliği kanıtlar. Özetlersek Google çeviri programları ile translate yapılarak özgünleştirilen içerikleri tespit edebilmektedir. Bunun yanında çeviriler özenli bir şekilde gözden geçirilip düzenlenmezse kültürel farklılıklardan dolayı da okuyucular tarafından da anlaşılabilmektedir. Özetle web sitesi içeriklerinizin Google’da yükselmesinde özgün içerik önemli rol oynar. Dolayısıyla marka bilinirliğinizi artırmak için özgün içerik konusunda profesyonel bir yardım almayı düşünmeniz önerilmektedir. Bu sayede zaman, para ve emek kaybetmemeden hedeflediğiniz kitlelere ulaşabilirsiniz. Ve rekabet şansınızı artırır ve dolayısıyla karlılığınızı katlayabilirsiniz. Bu da iş başarınızı açısından kayda değer bir yatırım olarak anılmaktadır.

 

Son Gönderiler

Kitle Toplumu Teorisi Nedir?

Kitle toplumu teorisi, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Ve özellikle medyanın toplum üzerindeki etkilerini inceleyen bir iletişim teorisi çerçevesidir. Bu

Bize Ulaşın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?