İçerikte İntihal Oranı Kaç Olmalı?

Milenyum çağında en hızlı yayılan bir şey varsa o da şüphesiz ki bilgidir. Ve bu bilgilere içerikler ile ulaşırız. İntihal oranı yüksek olması ise bilgi kalitesini de çekiciliğine düşürür. Bunun yanında içerikler özellikle gün geçtikçe teknolojinin değişimiyle birlikte çok gelişti ve zenginleşti. Web siteleri için ise önemli bir marka bilinirliği çalışması haline geldi.

Şayet web siteniz varsa içeriklerinizi birçok formatta oluşturabileceğiniz sayısız kaynak vardır. Ancak burada asıl önemli olan konu içeriklerinizde intihal olup olmadığıdır. Peki intihal nedir ve intihal oranı kaç olmalı biliyor musunuz? İşte intihal kavramının ne anlama geldiği, kontrolünün nasıl yapıldığı ve oranı hakkında bilgileri bu yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım.

İntihal Nedir?

Web siteleri açısından çok önemli bir kavram olan intihal, bir kişinin daha önce üretilen içeriğin kendisine aitmiş gibi kullanması durumudur. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse içerik aşırma anlamına gelmektedir. Bir kişi başka bir yazarın eserindeki bilgi, fikir ve düşünceleri sanki kendisine aitmiş gibi kullanabilir. Dolayısıyla bu durumda intihal veya başka bir deyişle ifade etmek gerekirse fikir hırsızlığı yapmış olur.

Genel olarak akademik çalışmalarda farklı eserlerden kaynak belirtilerek alıntılar yapmak normal olarak kabul edilmektedir. Yani belli bir intihal oranı ile yayınlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu gerekli olsa dahi bize ait olmayan içerikleri bize aitmiş gibi göstermek hiç de etik bir davranış değildir. Yani kaynak olarak kullandığımız kişilerin eserlerini kesinlikle belirtmemiz gerekir. Bununla birlikte fikir hırsızlığı veya intihal farklı şekillerde karşımıza çıkar. Örneğin başkasının bir blog yazsını birebir kopyalamak bilgi aşırmak anlamına gelmektedir. Ya da yabancı dilde yayınlanan bilgileri farklı bir dile çevirerek kaynak belirtmeden kullanmakta intihaldir.

Bir içerikte intihal içerip içermediğini öğrenmek için internet ortamında hazır yazılımlar vardır. Aynı zamanda bu yazılımlar intihal oranı belirlemektedir. Eğer bir içerikte intihal olduğu Google tarafından tespit edilirse bazı cezai yatırımlar uygulanmaktadır. Örneğin web sitenizde alıntı olan bir yazı yayınladınız. İşte intihal oranı  yüksek olan bu yazınız Google’ın en son sayfalarına düşebilmektedir. Ya da içeriğiniz veya daha ciddi olarak web sayfanız silinebilir. Kısacası telif hakkı ihlali gibi intihal de bir suç sayıldığı için cezaya tabi tutulmaktadır. Bu yüzden başkalarının yazılarını kullananlar, aldığı kaynakları doğru şekilde belirtmeleri çok önemlidir. Fikir hırsızlığı sayılan her tür durumdan mutlaka uzak durmak gerekir.

İçerikte İntihal Olması Ne Demek?

İçerikte intihal olması ne demek?

Başka birine ait içerik çalışmalarından herhangi bir bölümünü veya bir kısmını alıp kendisi yazmış gibi sayfasında yayınlama durumuna intihal denir. Ve intihal oranı belirli bir oranın üstüne çıktığı zaman Google tarafından spam kabul edilir. Yine aynı şekilde başka bir web sitesinde yayınlanan içeriği değiştirip yazma veya yazıyı kaynak gösterilmeden kullanmakta bu durumu kapsar. Dolayısıyla bu durum bir nevi çalma ve hırsızlıktır. Bununla birlikte bir içeriğin intihal olarak kabul edildiği durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Daha önce oluşturulan bir içerikte hiçbir değişiklik yapmadan olduğu gibi alıp kendisine aitmiş gibi kullanmak.
  • Orijinal bir içerik üretmek amacıyla hiçbir çalışma yapmadan hazır platformlardan alarak yorumlamak.
  • Daha önce oluşturduğu kendi içeriğinin bazı bölümlerini alıp hiçbir değişiklik yapmadan yeni hazırladığı eserinde yer vermek.
  • Hazırlanan içerikte kaynak olarak gösterilen yazarın künyesinin tam yazılmaması.
  • Kaynağın bulunmasını zorlaştırmak için kaynağın bilgilerini eksik ya da tamamen yanlış vermek.
  • Alıntı yapılan kısmın doğru şekilde yazılsa dahi tırnak içine alınmaması.
  • Doğrudan aldığınız içerikleri ve yararlandığınız kaynakları tırnak içerine alsanız dahi özgün içerik oluşturamamaktasınız. Dolayısıyla bu durumda yine intihal olarak kabul edilmektedir.

Kısacası içeriklerinizi oluştururken kaynak olarak kullandığınız her bir kaynağı muhakkak belirtmelisiniz. Aynı zamanda direk aldığınız bölümleri tırnak içerisinde yazmanız gerekir. Dolayısıyla başkaları tarafından oluşturulan içerikleri konunuzla alakalı bölümlerini asla copy-paste yapmamalısınız. Bununla birlikte konunuzla ilgili çalışmaları okuyup not alın ve kendinize ait özgün cümleler kurmalısınız.

İntihal Kontrolü Nasıl Yapılır?

İntihal bazı durumlarda birinin içeriğini bilerek çalmayı içermektedir. Ancak çoğunlukla dikkatsizlik ya da unutkanlık sonucu böyle bir durum ortaya çıkabilir. Özellikle akademik makaleler yazıldığında, başkalarının eserleri temel alınabilmektedir. Bununla birlikte kanıt ve bilgi için güvenilir farklı kaynaklar doğru şekilde kullanılmaktadır.

İntihal kontrolü nasıl yapılır?

Aldığınız kaynaklar için kayıt tutmak, alıntı yapmak ve kaynak alınan yazara atıfta bulunmak oldukça önemlidir. Aynı zamanda en önemlisi konulardan biri de içeriğinizi yayınlamadan önce bir intihal denetleyicisi kullanmaktır. Böylelikle intihal oranı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çoğu yazar, içeriklerinde intihal olup olmadığını test etmek için intihale özel hazırlanan yazılımları kullanır. Bu özel denetleyiciler, içeriğinizin tamamını tarayıp web sayfaları veri tabanıyla karşılaştırmaktadır. Şayet diğer içeriklere benzer bölümler varsa bunu vurgulamaktadır. İçeriklerinizi yayınlamadan önce kesinlikle bir intihal denetleyicisi de taratmalısınız. Ayrıca içeriklerinizi intihal kontrolünü yapabileceğiniz birçok farklı yazılım türü vardır. Ancak bu yazılımlar arasında güvenlik ve doğruluk açısından farklılıklar gösterebilmektedir. Bu nedenle internet ortamında genellikle Plagirism Detector, Grammarly ve Turnitin siteleri kullanılmaktadır. Bu bahsettiğim siteler içeriklerinizi kolaylıkla tarasa da tek odak noktanız sonuçlar olmalıdır. Ayrıca elde ettiğiniz raporların ayrıntıları algılayıp algılamadığını bilmeniz önemlidir. Aslında en önemlisi olan intihal tespitinin hem doğruluğu hem de uygunluğudur.

İçerik Kalitesi İçin İntihal Oranı Kaç Olmalı?

Genel olarak içeriklerde intihal kabul edilmemektedir. Bunun yanında bir içerik yazarken farklı kaynaklardan yararlanmak zorundayız. Çünkü aksi takdirde her türlü bilgiye sahip olmak için deha olmamız gerekir. Dolayısıyla metinlerde belli bir oranda intihal yapmak zorunda kalıyoruz. Bu sebeple intihal oranı yani benzerlik yüzde sınırı belirlenmiştir. Ayrıca belirlenen benzerlik sınırının üzerinde olan çalışmalar reddedilmektedir. Hangi türde içerik olursa olsun eserin değerlendirmeye alınması için kesinlikle belirlenen intihal oranı altında olmalıdır. Bununla birlikte intihal yüzde sınırları genel olarak %10 ila %20 arasında belirlenebilmektedir. İçeriğinizin intihal yüzdesi kaç olursa olsun, bu oranlara uymanız ve ürettiğiniz tüm içeriklerinizin belirlenen oranın altında olmasına dikkat etmeniz çok önemlidir.

İntihal oranının fazla olan içerikler internet ortamında arzu ettiği etkiyi alamaz. İçerik yazmak için internetteki çeşitli bilgilerden faydalanmak gerekir. Ama bu bilgileri kullanırken intihalden olabildiğince kaçınmak çok önemlidir. Çünkü arama motorları özgün içerikleri daha çok sever.

Son Gönderiler

Kitle Toplumu Teorisi Nedir?

Kitle toplumu teorisi, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Ve özellikle medyanın toplum üzerindeki etkilerini inceleyen bir iletişim teorisi çerçevesidir. Bu

Bize Ulaşın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?