Sanal mağazanızı canlı içeriklerle duyurun! E-ticaret içerik üretimi pazarda mücadele eden markanızın duruşunu sergilemek için var. Markanızın e-ticaret dünyasında kim olduğunu merak eden hedef kitleye cevap verecek içerikler kalitesiyle sizi daha yükseğe taşıyacak özelliğe sahiptir. E-ticaret içerik üretimi; markaların ticari faaliyetine katkıda bulunan içeriklerin hazırlanma sürecidir. Markanın pazarladığı ürün ve hizmetleri tanıtan, markanın pazarda attığı adımları gözler önüne seren yazılı ve görsel öğeler içerik başlığı altında toplanır.
Ticaret stratejik bir oyundur. Tıpkı satranca benzer. Markanız ‘şah’tır, geriye kalan taşların her biri ise sizi pazarda koruyacak olan içeriklerdir. Diğer renkteki taşlar ise pazardaki tehditlerdir. Rakiplerin, yetersiz içeriklerin, etkileşimden yoksun paylaşımların markanızı yıkmasına izin veremezsiniz. İçeriklerinizin sağlam, hamlelerinizin ise planlı olması gerekir. Bu sayede e-ticaret dünyasına dik durur, hayatınıza devam edersiniz. Markanızın pazara tanıtmak istediği ürünlerin doğuşundan satışına kadar geçen her süreçte internetin aktif rol oynaması e-ticareti ortaya çıkarır. Geleneksel pazardan çok daha geniş bir kitleyi hedef alan bu ticaret sürecinde markalar bir e-ticaret web sitesi edinir. Bu markanın satranç tahtasıdır. Bir ticari stratejinin hâkim olduğu web sitelerinde markaya ait ürün ve hizmetler tanıtılır, satış sürecinde müşteriye destek verilir. Bu tanıtım ve destek sürecinde marka sahip olduğu taşların ne olduğunu bilip onları nasıl hareket ettireceğini çözmelidir. E-ticaret içerik üretimi markanın sahip olduğu taşların tamamını oluşturur. Bu taşlar, yani içerikler markanın zafere gitmesi için kurallara uygun bir şekilde ilerler. Her içeriğin hamlesini stratejik yaparak ticarete katkıda bulunması için ise ‘yaratıcı’ olmaya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaca cevap verecek olan da Yaratıcı Metin Yazarı’dır.
E-Ticaret Üretiminde Hangi İçeriklere İhtiyacım Var?
Hedef kitlenin dijitalleşen alışveriş alışkanlıkları e-ticaret web sitelerinin oluşumunda rol oynamıştır. ‘Müşterim dijitalde ise ben de burada olmalıyım.’ düşüncesi markaları elektronik ticaretle tanıştırmıştır. E-ticaret içerik üretimi de hedef kitlenin alışkanlığından kar elde etmeyi amaçlar. Markanın daha fazla satış elde edip pazarda bir ‘şah’ olmasını sağlayacak olan en etkili formül içerik pazarlamasıdır. E-ticaret esnasında kullanılan, markaların tüketicilerine seslendiği içerik türleri markanın varlığını daha belirgin kılmak için vardır. İnternet nüfusu ve markanın yer aldığı pazardaki ticaret hacmini göz önüne alarak hazırlanan içerikler doğru bir hamledir.
Ürün Açıklaması
Ürün açıklamaları, e-ticaret sitesinde yer alan her ürüne dair merak edilenlere cevap veren içeriklerdir. Müşterinin ürün hakkında öğrenmek istedikleri;
- Nasıl kullanılacağı,
- Neden kullanıldığı,
- Kimler tarafından kullanılacağı ve kullanılmayacağı,
- Ürünün özellikleri (içeriğinde ne var vs),
- Ürün hakkında dikkat edilmesi gerekenler, uyarılar
Bu içerik türü iki farklı biçimde yazılır. Şablon ve kısa içerik ürün açıklaması için kullanılan formlardır. Şablon ürün açıklamasında yer alan detaylar;
- Ürün Adı:
- Ürün Markası:
- Ürün Miktarı (ya da boyutu):
- Ürün Özellikleri:
- Ürün Açıklaması:
- Uyarı:
Bu şablon ürünün türüne göre dönüştürülebilir. Diğer ürün tanıtım biçimi olan kısa içerikler de ara başlıklar halinde ürünün kullanım özellikleri gibi detayları müşteriye anlatmaktadır.
Kategori
E-ticaret sitelerinde bulunan kategoriler içeriklerin düzenli bir şekilde sunulması içindir. Site içinde aynı kategoride olan birçok ürün vardır. Müşterinin kafa karışıklığı yaşamaması için bu ürünlerin belli kategorilerde toplanarak hedef kitleyi selamlaması gerekir. Aynı zamanda kategori içeriklerinde ürünler hakkında bilgi verilmesi şarttır;
- Bu ürünler neler?
- Ne işe yarıyorlar?
- Nerede kullanılır?
- Kimler kullanılabilir?
- Neden bu markanın ürününü almalısınız?
E-ticaret içerik üretimi markanın pazarladığı ürünlere dair bu bilgileri kullanıcılara sunar. Böylece Şah olan markayı korumak, yükseltmek için gereken hamleyi yapmış olur.
Blog Yazıları
Markanın ticaretini yaptığı ürün ya da hizmet konusunda var olan tüm soru işaretlerini silmek için yararlandığı içerik türü blog yazılarıdır. Bloglar sayesinde marka müşterisine ‘Benim böyle bir ürünüm, hizmetim var. Bunu bu şekilde kullanabilirsin.’ deme şansı elde eder. Bu içeriklerde ana tema markanın sahip olduğu üründür. Ürünün kimler için yapıldığı, neye yaradığı gibi detaylar blog yazısında yer alarak hedef kitlesinin ilgisini yakalar.
Sık Sorulan Sorular
Soru cevap biçiminde hazırlanan içeriklerdir. Amaç kullanıcının e-ticareti yapılan ürün ve hizmete dair merak ettiği konulara cevap vermektir. Cevapların doğru ve anlaşılır olması gerekir. E-ticaret sitenizde sık sorulan soruların değer görmesini istiyorsanız arama motorundaki ‘Kullanıcılar bunları da sordu’ bölümünden faydalanabilirsiniz. Sitenizde yer alan bir içeriğin konusunu tema olarak edilen sorular, bağımsız bir şekilde de üretilebilir. Soruların cevabının kısa ve net olması önemlidir. Çünkü bu sanal bir soru cevap etkinliğidir. Müşteri hemen yanıt almak ister.
Görsel
İnsanlar kullanacağı ürün ve hizmeti görmek ister. Bu yüzden e-ticaret içerik üretiminde görsel içerikler de boy gösterir. Ürünlerin farklı açılardan olan fotoğrafları, videolar, yazı ve görselliğin bir araya geldiği infografikler, gifler markanın ticaret dünyasında ihtiyacı olan görselliği karşılar. Bu görsel içeriklerin varlığı ile e-ticaret içeriklerinin tüketimi daha çok ve hızlı bir hale gelir. E-ticaret dünyasında varlığını sürdürmeye çalışan bir markanın ihtiyaç duyduğu içerikler bunlardır. Bu içerikler sayesinde marka bir satranç olan ticarette birçok hamle yapma şansına kavuşur.
E-Ticaret İçerikleri ile Nasıl Başarılı Olurum?
Tanınan bir marka, artan satışlar, büyüyen bir müşteri ağı… E-ticaret dünyasına girdiğinde bunları hayal etmeyen bir marka yoktur. Hayallerinin gerçek olmasını isteyen bir markanın da e-ticaret içerik üretimi sürecini iyi anlaması gerekir. Üretilen içeriklerin onu ‘şah’ yapmasını istiyor, içeriğin gücüne güveniyorsa dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu unutmamalıdır;
- İçerikler SEO odaklı olmalıdır. Bu sayede marka müşterilerine çok daha kolay ulaşır.
- Anahtar kelime barındırmalıdır. İçerik anahtar kelimeyle kullanıcılara ulaşır.
- Rakip analizi içerik üretimi için önemlidir. Rakiplerin hangi hamleleri yaptığını ve karşılığında nasıl bir sonuç elde ettiğini keşfetmek markanın kendi içeriğinin daha sağlam olmasını sağlar.
- Özgün ve anlamlı içerikler markanızın ticaret dünyasında daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur.
- İçeriğin bilgi açısından doyurucu olması müşterinin tatmin olması için gereklidir.
- İçerik raporu ile marka bir içeriğin nasıl bir etkiyi ortaya çıkardığını inceler. Doğru ve yanış hamlelerini bu sayede öğrenir, ona göre adımını atar.
Bu detayları içerik üretim ve dağıtım sürecinde barındıran bir marka e-ticarette bir ‘şah’ olarak anılmaya yaklaşır. Fakat hamlelerinin daha etkili olmasını istiyorsa bir danışmanlıktan faydalanması yerinde olur. İçeriklerine ve ticari hayattaki duruşuna ‘yaratıcı’ bir dokunuş katacak bir danışmanlık markaya istediği başarıyı armağan eder.
‘Yaratıcı’ İçerikler ile E-Ticaretin ‘Şahı’ Olun!
Piyon, fil, kale, vezir… Satrançta olduğu gibi ticarette de önemli olan pek çok şey var. Ama satrancın en önemli taşı ‘şahın’ ticari hayattaki yansıması nedir? Sizsiniz. Markanızın şah kadar önemli olması için e-ticaret içerik üretimi hizmetini benimsemeli, sizi koruyacak olan taşların her birini özenli bir biçimde kullanmalısınız. Peki özen içeriğin başarı getirmesi için yeterli mi? Kaliteli bir içerik markanızın ticaretteki en etkili hamlesi olur. ‘Yaratıcı’ bir içerik ise kalitenin temelidir. Böyle bir içeriğe nasıl ulaşıp da istediğiniz konuma yerleşebilirsiniz? İşte bu soruyu sorduğunuz an Yaratıcı Metin Yazarı olarak biz devreye giriyoruz. Ticari faaliyetlerinizi içeriklerimizle süslüyor, sizi ‘şah’ yapıyoruz. Sizin için bazen vezir bazen kale bazen de at oluyoruz. Markanızı korumak ve yükseltmek için bütün ‘yaratıcılığımızı’ size sunuyoruz.
Kaynakça
- Alamaslı, Irmak Koç & Akçay, Elif & Sütcü, Cem Sefa, COVID-19 Dönemi Türkiye’sinde Sosyal Medyanın E-Ticaret Üzerindeki Etkisi: Instagram Örneği, Selçuk İletişim Dergisi, 2022
- Kantarcı, Ö. & Özalp, M. & Sezginsoy, C. & Özaşkınlı, O. & Cavlak, C. , Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret, TÜSİAD, 2017
- Küçükyiğit, Ahmet Tuğrul, Yönetimde Dijital Dönüşüm ve E-Ticaret, Efeakademi Yayınları, Baskı 1, 2022
- Marangoz, Mehmet, Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret: E-Ticaret, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 2011
- Ülger, Yeşim Tuba, E-Ticaret Sitelerinin Kullanılabilirliği ve Başarısını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi, Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2020
- Yeniçeri, Betül, Bir E-Ticaret Stratejisi İçerik Pazarlaması, Yeni Medya, Akademi, E-Dergi, Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İletişim Fakültesi, Sayı 8, 2020